ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK LAKÓKÖRNYEZETÉNEK KUTATÁSA

V V következő V V

társszervezet BMGE Épületenergetika tszk.  

program

A Felsőoktatási Kuatásfejlesztési Program keretében 2000-2002-ben zajló kutatásban értelmi fogyatékosok épülethasználatát vizsgáljuk. Négy ország (Anglia, Ausztria, Magyarország, Németország) lakóotthonainak és lakóinak vizsgálata folyik.

A kutatás választ szeretne kapni az épülethasználat, az épület kialakítás és a fogyatékosságok összefüggéseire (saját és közös helyiségek használata, privát tér használata, önállóság az épülethasználatban, telepítés, urbánus környezet hatása a családi baráti kapcsolatokra, stb.)

Projektvezető:
Dr Zöld András (1/463 13 31)

Felméréseket készíti:
Laki Tamás, Verdes Tamás

 

 

 

 V V következő V V

 

 

 

 

 

 "Korlátainkon innen és túl"
INTEGRÁCIÓS PROGRAM

/\ /\ előző /\ /\

V V következő V V

támogatók

DRIT (Dél-Alföldi Regionális és Ifjúsági Tanács)
GYISM (Gyermek Ifjúsági és Sportminisztérium)

 

partner-szervezetek

Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK)
EJF Gyakorló Általános Iskolája
Szent László ÁMK Óvodája

BKKM Önkorm. Speciális Közoktatási és Szakszolgálati Intézménye

Barátok temploma

 

program

A program célja: pozitív élményt nyújtó találkozások sérült és nem sérült fiatalok számára óvodás, általános iskolás és középiskolás korosztályoknak az előítéletek kialakulásának megakadályozására. A program fontos eleme, hogy  a találkozások kereteink meghatározásában az érintett intézmény pedagógusai és az iskolákban a gyermekek is részt vesznek.

3-10 éves gyerekek integrációs hétvégéje

Időpont: 2003. október 3-5.

Program:

okt. 4.   Gara, Református Egyház Befogadó Háza

10 óra Meseországban jártam: Túlpart együttes népzenei mesés-verses előadása

11 óra Táncház

13 óra Hátizsákos ebéd

15 óra   Kirándulás Bácsszentgyörgyre. Juhok, juhsajt, gémeskút, stb.

             Eső esetén kézműves foglalkozás

okt 5.

8:30 Mise Baján a Barátok templomában a programban résztvevő gyerekek közreműködésével

10:00 Városnézés Baján

12:00 Ebéd vendéglátó bajai családoknál

 

általános iskola

Délutáni napközis foglalkozás, kézműves szakkör és zenei foglalkozás keretében szervezünk a Speciális Iskola és a Gyakorló Általános Iskola diákjaival közös rendezvényeket.

gimnázium

 

Az MNÁMK Gimnáziumában előadásokat és beszélgetéseket szervezünk, melyeken a diákok főiskolát, egyetemet végzett vagy még hallgató korú volt iskolatársaikkal találkozhatnak. Olyanokkal, akik időközben váltak akadályozottá baleset, betegség folytán. Célunk az, hogy a diákok megtapasztalják, hogy fogyatékkal élő embertársaik is élhetnek teljes értékű életet, végezhetnek magas szintű szakmai munkát, építhetnek karriert - egyenlő rangúgjai társadalmunknak. A beszélgetések lehetőséget adnak az értékrend formálására, az emberi élet értelmének, céljának a valódi értékek megfogalmazására. 
Az iskola jól szervezett tanár-diák együttműködésének köszönhetően a programokról mindenki értesül, mindenki találkozik a kérdéssel.

A programban közreműködő vendégek:
 

Nagy Bendegúz rehabilitációs mérnök, építész hallgató

 

Mikesy György  Siketek Országos Szövetségének elnöke, Cházár András Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója (siket)

 

A többi vendégelőadó meghívása még folyamatban van.

 

/\ /\ előző /\ /\

V V következő V V

 

Tábor hallássérült és ép gyerekeknek Gara 2004. augusztus

 

 

 

 

 

 

CSALÁDOSOK KÖZÖSSÉGE

/\ /\ előző /\ /\

 

partnerszervezet

Baja-Csávoly Református Egyházközségprogram

A bajai volt református ifjúsági közösség és baráti körének rendszeres találkozójából kinőtt program a családos rendezvényekké bővül. Körülbelül kéthavonta egy délutánon a felnőttek számára meghívott előadóval beszélgetést szervezünk, igény szerint a gyerekek számára felügyeletet, párhuzamos foglalkozást biztosítunk. A cél egy olyan közösség megerősítése és kiterjesztése, amely befogad és támogat hátrányos helyzetű, gyermekeit egyedül nevelő vagy fogyatékos gyermeket gondozó szülőket, családokat - mintát mutatva egy olyan értékrend képviselésére és továbbadására, melyben külső szakemberek támogatása mellett a család a legfontosabb közösség. 
 

 

 

családi hétvégék és hetek Évente két hétvégét és nyáron egy hetet együtt töltünk.  A hétvégéknek van egy konkrét témája, ehhez kapcsolódnak a beszélgetések és az áhitatok.

Egyre inkább felfedezzük annak fontosságát, hogy keresztény családok egymással találkozhassanak. A gyerekek és a felnőttek számára is tanulságos, hogy másoknak is hasonló kérdéseik vannak családjukról, az egyéb kapcsolataikról, a munkáikról, stb. A csak felnőttek számára szervezett beszélgetésekkel bárhuzamosan hitoktatók a nagyobb gyerekek számára tartanak foglalkozásokat. Minden találkozás után próbáljuk a napirendet megújítani annak érdekében, hogy olyan formát találhassunk, ami a szülők és gyermekeik számára is minél kedvezőbb.

Igyekszünk megfizethető szálláshelyeket, illetve támogatókat szerezni annak érdekében, hogy egyetlen család se maradhasson távol anyagi okokból.

 

korábbi programok

1.
HOSSZÚ HÉTVÉGE - 2002. szeptember 26-29.

RÉSZLETES PROGRAM ITT LÁTHATÓ

2.
Sükösdi hétvége - 2003 május

3.
Balatonfüred 2003. aug. 25-29.
képek is vannak!

következő rendezvény:

4.
Sükösdi hétvége
(tervezett időpont: 2003. szept. 26-28)

 


bemutatkozó beszélgetés


ebéd - együtt az "egész nagy család"

 


Párhuzamos szekciók:

Bibliatanulmányozás/Játszótér


csigaverseny

 

 

 

 

/\ /\ előző /\ /\