Baranya megyei akadálymentességi mintarégió

V V következő V V

társszervezet Kerek Világ Egyesület (Pécs)  
időpont 2001. szeptember

program

A program keretében az egyesület a régió akadálymentesítését szeretné előmozdítani. Ebben a RAMPA által készített akadálymentességi felmérő módszert használják. A főként munkanélküli, sérült fiatalokból álló felmérő-csoportok betanítására szervezett képzéseken a RAMPA képviseletében Laki Tamás okl. építészmérnök és rehabilitációs mérnök munkatársunk előadásokat tart, valamint a kérdőívek kitöltésének betanítását végzi.

 

 

 V V következő V V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. WORKSHOPRON

/\ /\ előző /\ /\

V V következő V V

társszervezet Workshopron Csoport Egyesület
Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet
 
időpont 2002. április 19-23

program

4. alkalommal rendezték meg a fiatal képző- és iparművészek alkotóhetét az esélyegyenlőség jegyében. Építész, terméktervező és iparművész hallgatók dolgoztak projektjeiken gyakorló mérnökök vezetésével. A RAMPA előadásokat szervezett, melyen az akadálymentes környezet valamint fogyatékos személyek segédeszközeinek tervezéséről. A résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták a bemutatott képeket, hosszú beszélgetés kerekedett.
A műhelymunkában mindenki számára használható játékok, számítógépes programok és vasúti kocsi tervezése folyt.

 

/\ /\ előző /\ /\

 V V következő V V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 KONFERENCIÁK

/\ /\ előző /\ /\

V V következő V V

A RAMPA akadálymentességi és esélyegyenlőségi rendezvényeken szervezést szakszerű tolmácsolást biztosít, munkatársai előadásokat tartanak.

 
időpont

szervező

rendezvény

2001. szept.

Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM)

Akadálymentesítési konferencia

2002. feb. 28.

BMGE (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Ipari napok, téma: életminőség

2002.máj.3-5.

De JuRe Alapítvány Közös a világunk konfrencia

 

 

 

 

/\ /\ előző /\ /\

 V V következő V V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKADÁLYMENTESÍTÉSI PÁLYÁZAT KÉSZÍTÉSE

/\ /\ előző /\ /\

V V következő V V

társszervezet megbízó: Lakitelek Népfőiskola Alapítvány
akadálymentességi szakértő:
Nagy Bendegúz
 
időpont 2002. jan-márc

program

A RAMPA a Fogyatékosok Esélye Közalapívány által kiírt "Tegyük akadálymentessé környezetünket" pályázathoz készített dokumentációt és terveket. A Népfőiskola épületegyütteséből a szolgáltatóházban lévő étterem és rendezvényi terem hangosítása, akadálymentes lift beépítése, valamint az emeleti szobák kerekesszék számára megfelelő  átalakítása történik.

A  pályázat az igényelt maximális lehetséges támogatásban (10MFt) részesült.

 

/\ /\ előző /\ /\

V V következő V V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 "Szeretném magam megmutatni"
INTEGRÁCIÓS PROGRAM

/\ /\ előző /\ /\

V V következő V V

támogatók

DRIT (Dél-Alföldi Regionális és Ifjúsági Tanács)
ISM (Ifjúsági és Sportminisztérium)

partner-szervezetek

III.Béla Gimnázium
EJF Gyakorló Általános Iskolája
Szent László ÁMK Óvodája

BKKM Önkorm. Speciális Közoktatási és Szakszolgálati Intézménye

program

A program célja: pozitív élményt nyújtó találkozások sérült és nem sérült fiatalok számára óvodás, általános iskolás és középiskolás korosztályoknak az előítéletek kialakulásának megakadályozására. A program fontos eleme, hogy  a találkozások kereteink meghatározásában az érintett intézmény pedagógusai és az iskolákban a gyermekek is részt vesznek.

óvoda

Az óvodai programban gyógypedagógusok és konduktorok vezetésével otthon élő, óvodába nem járó sérült kisgyermekek játszanak, tornáznak együtt egy-egy csoporttal. Sok mozgásfejlesztő népi ének és mondóka, kézügyesség fejlesztő rajzolás, gyurmázás történik mozgalmas rendszerben földön, asztalnál, stb.
Az óvónők megfigyelik a feladatokat, és a gyógypedagógussal megbeszélik kérdéseiket, tapasztalataikat. A program nyomán a korai fejlesztésben, készségfelmérésben alkalmazott játékok beépülnek az óvodai gyakorlatba, változatosabbá teszik azt segítik a rendellenes beszéd-, mozgáskészség, kiszűrését.

A programban résztvevő szakemberek:
Balogné Balázs Judit és Helga gyógypedagógusok
 

A programban részt vesznek a sérült gyermekek családtagjai is.általános iskola

Az általános iskolai program előkészítés alatt van. Az eddigi egyeztetések szerint délutáni napközis foglalkozás vagy kézműves szakkör keretében szervezünk a Speciális Iskola diákjaival közös rendezvényeket.

gimnázium

A III. Béla Gimnáziumban előadásokat és beszélgetéseket szervezünk, melyeken a diákok főiskolát, egyetemet végzett vagy még hallgató korú volt iskolatársaikkal találkozhatnak. Olyanokkal, akik időközben váltak akadályozottá baleset, betegség folytán. Célunk az, hogy a diákok megtapasztalják, hogy fogyatékkal élő embertársaik is élhetnek teljes értékű életet, végezhetnek magas szintű szakmai munkát, építhetnek karriert - egyenlő rangúgjai társadalmunknak. A beszélgetések lehetőséget adnak az értékrend formálására, az emberi élet értelmének, céljának a valódi értékek megfogalmazására. 
Az eddigi rendezvényeket nagy érdeklődés kísérte. A rendezvényeket kísérő plakát-kampányok is szemléletformáló jellegűek. Az iskola jól szervezett tanár-diák együttműködésének köszönhetően a programokról mindenki értesül, mindenki találkozik a kérdéssel.

A programban közreműködő vendégek:
Nagy Bendegúz rehabilitációs mérnök, építész hallgató (mozgássérült)

Memhölczer  Katalin gyógypedagógus (vak)
Joszt László  gyógypedagógus (vak)
KurcsicsKároly , Katona Ottó sportolók (mozgássérültek)

Mikesy György  Siketek Országos Szövetségének elnöke, Cházár András Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója (siket)

Lássunk világot!

integrációs tábor sérült és ép gyerekeknek, fiataloknak

Időpont: 2003. június 15-22 (a GYISM támogatásával)
Helyszín: Gara, Református Egyház Befogadó Háza

Integrációs tábort szerveztünk látássérült, vak, értelmi sérült és ép gyerekeknek és fiataloknak 1-18 éves kor között. Segítőként jelen voltak  bajai középiskolás fiatalok. A programokon - kirándulás, természetjárás, strandolás, kézműves foglalkozás, bibliaóra, néptánc, népzene, hangszerkészítés, agyagozás, stb. - valamennyi résztvevő kortól és sérüléstől függetlenül közösen vett részt.


Korongozás


Ismerkedés a lovaskocsival


Látom Jézust a kezemmel!